Quantcast
Channel: Solskydd
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

ACO svarar på frågor om sina solprodukter

$
0
0

Kategori: 

Etikett: 

aco_sol_beauty-comes-clean-skonhetsblogg

Aco är förvisso inget eko-märke, men jag ville ändå veta hur en av Sveriges mesta tillverkare av solkrämer tänker kring dessa produkter (vilka UV-filter de använder och varför etc). Så jag mejlade ett antal frågor och fick följande svar av Maria Matsson (PhD, Manager Cosmetics Development):

Mitte: Varför är det viktigt att använda särskilda solkrämer för barn? 
På vilket sätt skiljer sig dessa från krämer till vuxna?

Maria: Det är generellt viktigt att individanpassa solkrämer. Detta för att optimera användningen av produkterna. Vi vill underlätta att använda solkräm när man behöver det, men samtidigt inte uppmuntra till att använda solkräm i onödan. För små barn är det extra viktigt att tänka på att minimera ingredienser som kan gå in i huden, då de är känsligare för till exempel kontaktallergier. Därför rekommenderas produkter med partikelfilter, som garanterat lägger sig på hudytan. Nackdelen med dessa produkter är att de kosmetiskt kan vara mindre attraktiva: dels vitheten som inte uppskattas av vuxna eller ungdomar (men gör att man ser tydligt var man smort och inte), dels att de är lite trögare att smörja in, vilket kan göra att lite större barn tröttnar på att bli insmorda. Då är kombinationsfilterprodukter bra, som fortfarande minimerar halten kemiska filter, men samtidigt ger en bättre kosmetisk upplevelse. Större barn badar också ofta, oftare än vuxna, vilket gör att vattenresistens är en mycket viktig faktor. För vuxna är det framför allt de kosmetiska egenskaperna som är viktiga – och att det finns olika produkter för personer med olika preferenser, till exempel har män och kvinnor olika förväntningar på solskyddsprodukter. Många vuxna (kvinnor framför allt) vill även gärna ha särskilda produkter för ansiktet, som kan ersätta dagkrämen sommartid, vilket ställer krav både på kosmetik och funktion hos produkterna.

Hur kan man vara säker på att man får en solkräm med tillräckligt bredspektrum-skydd?

Maria: Man bör kunna lita på att olika leverantörer följer gällande lagstiftning och håller sig till de lagar & rekommendationer som gäller inom EU. I Sverige gör Läkemedelsverket regelbundet stickprov för att se att de produkter som lanserats på marknaden är i enlighet med dessa krav. EU-rekommendationen kring solskyddsprodukter säger bland annat att UVA-skyddet ska vara minst 1/3-del av UVB-skyddet, vilket ses som balanserat. Uppfyller produkten kravet får man märka den med en särskild symbol (texten UVA i en cirkel). Följaktligen, om man hittar denna symbol på förpackningens fram- eller baksida, så ska produkten ge fullgott skydd i hela UV-området. Tänk på att det är olika lagstiftning i olika delar av världen, så det lönar sig att vara noga om man köper produkter på resmålet, eller via internet. Produkter som säljs i Asien & Australien märks enligt ett system som kräver lägre UVA-skydd än i Europa.

Vilka UV-filter använder ni i era produkter och vilka spektrum täcker de var för sig (Särskilt intresserad av att veta vilket UVA-filter ni använder)?

Maria: Vi använder ett flertal olika UV-filter för att tillsammans kunna täcka in hela UV-spektrat, både UVA- och UVB-området. Som rena UVB-filter använder vi Ethylhexyl Salicylate, Ethylhexyl Triazone och Octocrylene. De har lite olika bredd på sina spektrum och olika hög effekt (skydd/mängd filter), men gemensamt är att deras huvudsakliga absorption sker i UVB-området och att de alla har sin absorptionstopp inom detsamma. Filter som har sin absorptionstopp i UVA-området är då i stället UVA-filter, varav vi använder Butyl Methoxydibenzoylmethane och Diethylamino Hydroxybenzoyl Alkyl Benzoate. Slutligen använder vi ett par bredspektrumfilter: Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine och partikelfiltren Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol och Titanium Dioxide, vilka har absorptionstoppar inom både UVA- och UVB-området.

Hur är deras stabilitet?

Maria: Alla UV-filterkombinationer vi använder är stabila, dvs skyddet försämras inte av solstrålning. Det är ett av de tester vi gör för att säkerställa produkternas effekt och att absorptionen är jämn under hela användningsperioden. Ett av de UVA-filter vi använder är dock fotoinstabilt i sig självt, men genom att kombinera det med andra UV-filter går det dock att stabilisera, så att denna nedbrytning inte sker.

Fördelar/nackdelar med absorberande/reflekterande uv-filter som ni ser det?

Maria: Se även svar under frågan kring produkter till barn. Viktigast är att välja UV-filter som har låg penetration genom huden, låg toxicitet och god effekt, för att minimera totalhalten av UV-filter, oavsett sort. Många nyutvecklade filter som är rent absorberande görs med hög molekylstorlek för att även för dessa filter minimera absorption in i huden. Värt att nämna är att även reflekterande filter, som titandioxid, till en betydande andel absorberar UV-strålning.

Vilka är de största utmaningarna när man formulerar en solprodukt?
Vad påverkar produktens effekt? Val av vehikel, formulering etc?

Maria: Det är svårt att ge ett kortfattat svar på denna fråga, då detta kan ta flera år att sätta sig in i på ett bra sätt. Vilka utmaningar man ställs inför beror så mycket på vilket syfte produkten ska ha och vilken effekt man önskar sig. Några stora utmaningar är förstås löslighet av UV-filter, kompatibilitet mellan olika ingredienser och optimering av UV-skydd för att få största möjliga synergieffekt mellan de använda filtren. Givetvis påverkar också haltbegränsningar av olika filter hur man kan formulera sin produkt. En annan utmaning är att optimera produktens miljöegenskaper samtidigt som man självklart inte får kompromissa med säkerhet och effekt. Solskyddskrämer ska också stå ut med mycket mer än många andra kosmetiska produkter, då vi tar dem med till stranden och utsätter dem för både smuts, vatten och höga temperaturer.

Produktens effekt påverkas självklart av val av UV-filter, men även i stor utsträckning av själva vehikeln, andra ingående ämnen med mera. En faktor är till exempel andelen olja i produkten, en annan att UV-filtren både kan ha synergistiska och antagonistiska effekter. Dessutom påverkar valet av innehållsämnen hur väl en produkt står emot och bibehåller sin effekt när den utsätts för bad & svett.

För/nackdelar med mineralolja/vegetabilisk olja i solprodukt?
Tex ev risk för att vegetabiliska oljor oxiderar och bildar fria radikaler?

Maria: Om det bildas fria radikaler eller ej från vegetabiliska oljor beror väldigt mycket på deras kvalitet. En högkvalitativ vegetabilisk olja som är lågomättad oxiderar långsamt och bidrar inte nämnvärt till bildandet av fria radikaler. Till exempel använder vi en särskild sorts rapsolja som är framställd så att halten tokoferol (vitamin E) har anrikats i den och denna produkt har visat sig ha en skyddande effekt mot effekterna av UV-strålning. Val av vegetabiliskt/petrokemiskt ursprung blir därför framför allt en fråga om kvalitet på den enskilda råvran och sen miljömässig hållbarhet. Tyvärr finns det många vegetabiliska oljor av sämre kvalitet, som inte är tillräckligt renade och kan innehålla allergener eller höga halter oxidationsstimulerande ämnen. För känsliga individer kan därför mineraloljor, som är väldigt inerta, vara ett bättre val. Oljor med höga halter fleromättade fettsyror är också mindre lämpliga för solprodukter, då just dessa oljor oxiderar lättare.

Använder ni nanopartiklar i era solprodukter?

Maria: Nanofrågan är komplicerad och fortfarande inte utredd för kosmetiska produkter. Vi använder några råvaror som eventuellt kommer att klassas som innehållandes nanopartiklar beroende på vilken definition som slutgiltigt antas för kosmetika. I slutprodukt agglomererar dessa partiklar och bildar betydligt större strukturer, dvs produkterna innehåller inte några detekterbara mängder av nanopartiklar. Klassificeringen görs dock på ursprungsråvaran, vilket i praktiken gör att produkter som inte innehåller nanopartiklar ändå kommer att behöva märkas med det innehållet. Vi kommer att märka våra produkter i samband med antagande av ny lagstiftning för kosmetika under 2013.

Det är viktigt att i sammanhanget poängtera att nanomaterial är lika olika varandra som större partiklar av olika ursprungsmaterial. Den egenskap som främst påverkar ett enskilt ämnes säkerhet är dess kemiska struktur, vilket gör att två olika nanomaterial kan ha väldigt olika säkerhetsprofil även om de till sin struktur är likvärdiga. Nanobegreppet är komplicerat att förstå, vilket gör att den föreslagna märkningen tyvärr riskerar att ge upphov till mer förvirring och oro än de problem den löser. Funktionen hos ett ämne som använts i tiotals år har inte förändrats bara för att man framöver kommer skriva ”(nano)” efter det i innehållsförteckningen.

Använder ni några antioxidanter i era solprodukter?

Maria: Vi använder flera vitaminer som fungerar som antioxidanter. Framför allt vitamin E i stor utsträckning, men även vitamin C och Koenzym Q10 (Ubiquinone) i vissa produkter.

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!